duminică, martie 08, 2020

Condamnarea relaţiilor sexuale între persoane de acelaşi sex



 1.   „PRAVILA LUI VASILE LUPU” SAU „CARTE ROMÂNEASCĂ DE ÎNVĂŢĂTURĂ”

În Moldova, la mijlocul secolului al XVII-lea a fost adoptată cea mai importantă pravilă, respectiv „Pravila lui Vasile Lupu” sau „Carte Românească de Învăţătură”, prima codificare legislativă cu caracter laic din istoria dreptului nostru. Ea a fost întocmită de către logofătul Eustache din ordinele lui Vasile Lupu şi tipărită în anul 1646 la tipografia Mânăstirii Trei Sfetite din Iaşi.

Din categoria infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală mai erau reglementate în pravila lui Vasile Lupu şi perversiunea sexuală şi incestul. 

Perversiunea sexuală (sodomia) numită „prespre fire”, era reglementată în Glava 39.1-31.
Se considera sodomie „când se împreună neştine cu fiece obraz parte bărbătească” (39.1), îndeosebi cu copiii (39.5), sau chiar cu femeie „prespre fire” (39.9).  

Pedeapsa pentru astfel de infracţiuni era „tăierea capului”, arderea trupului şi confiscarea averii (39.28).

Pe lângă acestea instanţa bisericească mai aplica şi afurisirea (39.19)

2.     CODUL PENAL DIN 1864

 În Codul penal din 1864, infracţiunile contra vieţii sexuale erau cuprinse în Titlul IV intitulat „Crime şi delicte în contra particularilor”, secţiunea V denumită „Atentate contra bunelor moravuri”.

Infracţiunile contra vieţii sexuale erau cuprinse de la art. 263-268 iar infracţiunea de viol era denumită „atentat contra pudorii cu violenţă” (art. 264), incluzând în cuprinsul său atât acte sexuale normale săvârşite cu violenţă cât şi acte de homosexualitate precum şi acte de perversiune sexuală săvârşite cu violenţă.

Infracţiunile contra vieţii sexuale erau cuprinse de la art. 263-268 iar infracţiunea de viol era denumită „atentat contra pudorii cu violenţă” (art. 264), incluzând în cuprinsul său atât acte sexuale normale săvârşite cu violenţă cât şi acte de homosexualitate precum şi acte de perversiune sexuală săvârşite cu violenţă.

Secţiunea V începe cu atentatul în contra pudorii (art. 262-art. 266) şi se continuă cu atentat la bunele moravuri (art. 267-art. 271). Actul incrimina ca  împrejurări agravante următoarele situaţii: - vârsta victimei era sub 15 ani împliniţi (aliniatul 2 al art. 264).

    3.  CODUL PENAL DIN 1936

În Codul Penal de la 1936 (Codul lui Carol I), infracţiunile contra vieţii sexuale sunt reglementate în Titlul XI denumit „Infracţiuni contra pudorii şi bunelor moravuri”, cuprinzând două capitole: 

Capitolul I – Infracţiuni contra pudorii (art. 419-art. 428),
Capitolul II – infracţiuni contra bunelor moravuri (art. 429-art. 433).

Ca atare, noul cod nu a delimitat raporturile sexuale normale săvârşite prin violenţă de actele de homosexualitate comise cu violenţă. 

Codul penal incrimina la art. 419 alin. 1 atât actele de violenţă între persoane de acelaşi sex săvârşite cu violenţă cât şi „inversiunea sexuală” la art. 420.

S-a arătat în doctrină că, în cazul în care expresiei de „inversiune sexuală” din art. 420 i s-ar da accepţiunea ei proprie, ar însemna că asemenea fapte erau incriminate în două texte, în art. 419 şi art. 420, ceea ce nu este de conceput.

Rezultă că expresia de „inversiune sexuală” folosită în art. 420 trebuie înţeleasă ca fiind doar acte de perversiune cu violenţă distinct de viol,iar la art431 erau sancţionate actele de inversiune sexuală fără violenţă săvârşit între persoane de acelaşi sex.

ART. 431. Actele de inversiune sexuală săvârșite între bărbați sau între femei, dacă provoacă scandal public, constituiesc delictul de inversiune sexuală și se pedepsesc cu închisoare corecțională dela 6 luni la 2 ani. Dacă actul s'a săvârșit asupra unei persoane mai mici de 19 ani, pedeapsa este închisoarea corecțională dela unu la 3 ani.

La art. 426 era reglementată o circumstanţă agravantă şi anume pentru situaţia în care survenea moartea victimei după viol sau după actele de perversiune cu violenţă, caz în care pedeapsa era muncă silnică pe viaţă. 

La aliniatul 2 al art. 419 erau prevăzute şi alte circumstanţe agravante: victima era mai mică de 14 ani, care se regăsea şi în Codul penal de la 1864;  victima a rămas gravidă sau i s-a transmis o boală venerică, prevedere nou introdusă de acest cod.

       4.    CODUL PENAL DIN 1968

 Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt incriminate distinct la art. 200.
ART. 200  Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani.

  Fapta prevăzută în alin. 1, săvîrşită asupra unui minor, asupra unei persoane în imposibilitate de a se apăra, ori de a-şi exprima voinţa, sau prin constrîngere, se pedepseşte cu închisoare de 2 la 7 ani.

  Dacă fapta prevăzută în alin. 2 are ca urmare vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.

  Îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării faptei prevăzute în alin. 1 se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

 ART. 432. Actele sexuale săvârșite între oameni și animale, dacă provoacă scandal public, constituiesc delictul de bestialitate și se pedepsesc cu închisoare corecțională de la 3 luni la un an.

ART. 200. -Relațiile sexuale între persoane de același sex, săvârșite în public sau dacă au produs scandal public, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta majorului de a avea relații sexuale cu un minor de același sex se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Relațiile sexuale cu o persoană de același sex în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau prin constrângere se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
Dacă fapta prevăzută în alin. 2 și 3 are ca urmare vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, iar dacă are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relații sexuale între persoane de același sex, precum și propaganda ori asocierea sau orice alte acte de prozelitism săvârșite în același scop se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani."

6.  ORDONANŢA DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 89/2001 pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii din Codul penal referitoare la infracţiunile contra vieţii sexuale, adoptată prin Legea 61/16.01.2002. 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 89/2001 pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii din Codul penal referitoare la infracţiunile contra vieţii sexuale, adoptată prin Legea 61/16.01.2002.

Prin O.U.G. 89/2001 a fost abrogat în întregime art. 200 din Codul penal care sancţiona relaţiile sexuale dintre persoane de acelaşi sex.



Niciun comentariu: