duminică, noiembrie 18, 2018

Grupul „Academia cetățeanului”





Gupul „Academia cetățeanului”, parte a  Asociației „Academia Cetățeanului” 

este o  comunitate de persoane interesate de  noutățile din domeniul juridic și management și numără  peste 500 de  membrii.


Pentru a  vă  include în grup,  trimite un e-mail la adresa academiacetateanului@gmail.com   cu mesajul ABONARE.

Prevederi practice si legale privind circulatia in sensul giratoriu



 



     1.      Prevederi practice privind  intersectiile cu sens giratoriu


Circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin persoanelor fizice și juridice, precum și atribuțiile unor autorități ale administrației publice, instituții și organizații sunt supuse dispozițiilor prevăzute în Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, cu modificările și completările ulterioare (republicată).

  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 28 decembrie 2002 şi ulterior adoptării a mai fost modificată şi completată prin:

  - Hotărârea Guvernului nr. 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 31 ianuarie 2003;
  - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2004  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea stabilirii cadrului organizatoric şi funcţional corespunzător desfăşurării activităţilor de eliberare şi evidenţă a cărţilor de identitate, actelor de stare civilă, paşapoartelor simple, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare a vehiculelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 1 iulie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 520/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.153 din 7 decembrie 2004.

Ordonanţa de urgenţă  a fost republicată în temeiul art. III din Legea nr. 49/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 20 martie 2006 şi rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 519 din 15 iunie 2006, dându-se textelor o nouă numerotare.


De curând, Ordonanţa  de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost  modificată și completată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 96 din 9 noiembrie 2018.


Dispozițiile prevăzute în  această ordonanță de urgență privind circulaţia pe drumurile publice au ca scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecția drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietății publice și private, cât și a mediului.


Prevederile ordonanței de urgență se aplică tuturor participanților la trafic, precum și autorităților care au atribuții în domeniul circulației și siguranței pe drumurile publice și în domeniul protecției mediului.


În acest  articol vom aborda circulația în intersectiile cu sens giratoriu deoarece în majoritatea oraşelor din România   au fost realizate în ultimii ani mai multe giratorii. 


Circulația în aceste sensuri giratorii reprezintă o  noutate  chiar și pentru șoferii  cu permis de conducere de peste 20 de ani! Așadar, traversarea unui sens giratoriu reprezintă pentru mulţi şoferi un adevărat coșmar.  Situaţia este vizibilă.  Puţine  sensuri giratorii au rămas „neatinse” în urma accidentelor rutiere.  Şoferii s-au ,,înfipt” cu autoturismele în acestea, au trecut pur şi simplu peste ele sau au lovit alte autovehicule care circulau regulamentar.  Alții, au  pătruns chiar  și  pe  sens  contrar în    aceste  giratorii. În  alte cazuri, până la sosirea echipajului de Poliție, își  fac  singuri ,,dreptate”.

Care sunt  de  fapt  regulile de  bază  care  guvernează  circulația în intersecţiile cu sens giratoriu?

În intersecţiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în situaţia când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia.

Intersecţiile cu sens giratoriu sunt intersecţii cu circulaţia dirijată unde se aplică regula "priorităţii de stânga" (in limbaj comun, expresie neregasita  niciunde in legislatie).

Prin urmare, vehiculele care circulă în sensul giratoriu au prioritate faţă de cele care pătrund într-o astfel de intersecţie.

În intersecţiile cu sens giratoriu singurul indicator care îl găsim instalat este indicatorul cu aceeaşi semnificaţie „Intersecţie cu sens giratoriu”.

În situaţia când apar indicatoare de reglementare a priorităţii „Cedează trecerea”, „Oprire”, „Drum cu prioritate”, intersecţia respectivă se transformă în intersecţie cu circulaţia dirijată de piaţă gen sens giratoriu. 
  
       2.      Prevederi legale  privind  intersectiile cu sens giratoriu

      A.    Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, republicată:


  Art. 45 (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
  (2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
   
         Art. 54   alin. (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

         Art. 57 alin.   (4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie.


B.  Hotararea nr. 1.391 din 4 octombrie 2006  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicată

ART. 114 (1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
  g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
Art. 135  Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:

    d) cand urmeaza sa patrunda intr-o intersectie cu circulatie in sens giratoriu fata de cel care circula in interiorul acesteia;

Art. 142  Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
    f) in intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar in lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;

  

3. Speță:  
Cine  are prioritate de trecere?

Rezolvare:

În  situaţia de faţă, autocamionul şi motociclistul beneficiază de prioritate de trecere. 

Dacă ne apropiem de o astfel de intersecţie şi dorim să virăm pe prima stradă la dreapta (poziţia autoturismului), ne încadrăm cât mai aproape de acostament, semnalizăm dreapta, acordăm prioritate vehiculelor care circulă din partea stângă (motociclistului) după care executăm virajul la dreapta. 

Dacă dorim să virăm pe cea de-a doua stradă (din poziţia autoturismului), ne încadrăm cât mai aproape de axul drumului, semnalizăm stânga, acordăm prioritate vehiculelor care circulă prin intersecţie din partea stânga şi ocolim prin dreapta insula, menţinând în funcţiune semnalul stânga(traseul marcat cu albastru). 

După ce am trecut de axa penultimului drum unde dorim să virăm, semnalizăm dreapta (traseul marcat cu roşu) şi ne încadrăm pe banda de lângă axul drumului. 

Dacă semnalizăm dreapta înainte de a trece de axul penultimului drum, cel care circulă pe drumul respectiv subînţelege că dorim să virăm la dreapta pe drumul care circulă şi poate să-şi continue deplasarea creând astfel premiza unui accident. 

Chestionar:

      1.      Care maşină are prioritate?

      2.      Într-o intersecţie unde circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu, conducătorilor auto le este interzis:

A. să reducă viteza, întrucât se creează pericolul de blocare;
B. să oprească autovehiculele, în afara situaţiilor impuse de trafic;
C. să întoarcă, prin ocolirea sensului giratoriu.


5. Adrese utile,  pe aceasta tema:

http://beranger.org/giratorii/
https://www.facebook.com/AMADriverEducation/videos/961410487227225/
https://www.youtube.com/watch?v=NlMUAT6vL1s  
https://www.youtube.com/watch?v=rJJpAHwYUrE
http://www.romaniatv.net/cum-se-semnalizeaza-corect-in-sensul-giratoriu-vezi-de-ce-gresesti-in-fiecare-zi-video_174413.html
http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_410219/Legislatie-iesirea-dintr-un-sens-giratoriu.html
http://www.incepator.ro/practice/sens_giratoriu.asp
http://www.festina-lente.ro/circulatia-in-intersectia-cu-sens-giratoriu
https://www.pdc.ro/tv/circulatia-in-sensul-giratoriu-31
http://www.scoaladesoferitimisoara.ro/lectii/03_prioritatea.pdf
http://www.florianchiriches.3x.ro/sensul-giratoriu.html
http://www.trafictube.ro/invatam-circulatia-sensul-giratoriu/
http://www.codulrutier.ro/codul_rutier_reguli_de_circulatie_2.php
http://www.politisti.ro/topic/8889-reguli-intrare-in-sens-giratoriu/
http://www.politisti.ro/topic/347-cum-se-circula-intr-un-sens-giratoriu-reguli-privind-sensul-giratoriu/
http://www.lavirgil.ro/2009/08/cum-se-circula-in-sensul-giratoriu/
http://www.circulatiarutiera.ro/pregatire-examen/cursuri-legislatia-rutiera/4ro.htm
http://www.gds.ro/Local/2012-09-10/Totul+despre+giratorii/
http://chestionare.auto.ro/scoala_de_soferi_online/probe-la-examenul-auto/intersectie-cu-sens-giratoriu/
http://forum.softpedia.com/topic/391934-cum-se-circula-corect-in-sensul-giratoriu/

Autor:  Ion Nistor-consilier juridic