miercuri, decembrie 21, 2011

Ce se întampla cu petițiile anonime?



R: Potrivit art. 7 din Ordonanță nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 233/2002, petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiționarului nu se iau în considerare şi se clasează

În sensul Ordonanței nr. 27/2002, prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poștă electronică, prin care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților şi instituțiilor publice centrale sau locale.

Va stau la dispoziție  în cazul în care doriți sprijin în formularea corecta a unor  contestații sau petiții (cereri, reclamații, sesizări sau propuneri formulate în scris ori prin poştă electronică) adresate autorităţilor şi instituțiilor publice centrale sau locale.

6 comentarii:

Filip Carmen spunea...

Buna ziua, unde sa adresam petitiile pentru a se aplica Legea?! Este vorba despre zgomotele produse de catre clopotele bisericii din cartier. Puteti sa enumerati cateva Legi existente, privind deranjarea linistii cetatenilor si bineinteles, nu in ultimul rand: incalcarea laicitatii in Romania. Multumesc!

Ion Nistor spunea...



Nu este o reglementare legala legata de clopote. Nici de zgomotele scoase de locomotive. Codul Rutier impune reguli privind claxonatul masinilor.


Cat despre zgomote, in general, si eu as vrea sa nu sune trenul si masinile si sa nu fie poluare... dar convietuirea si civilizatia implica si aceste minusuri, pe langa plusurile pe care le are.

LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice indica infractiunile si contraventiile la incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.


In acest sens, avem:


ART. 3
Constituie contravenţie sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni:
....

25) tulburarea, fãrã drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigãte sau larmã;


26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de cãtre orice persoanã prin producerea de zgomote, larmã sau prin folosirea oricãrui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinãtate a acestora;

...

ART. 6
(1) Contravenţiile se constatã de cãtre primar, împuterniciţii acestuia, de cãtre ofiţerii sau agenţii de poliţie ori de cãtre ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din jandarmerie, precum şi, pentru faptele constatate în zona specificã de competenţã, de cãtre poliţiştii de frontierã.


(2) În cazul contravenţiilor pentru care legea prevede sancţiunea amenzii, agentul constatator, odatã cu constatarea aplicã şi sancţiunea.



Despre incalcarea laicitatii nu inteleg la ce va referiti.

Nu exista contraventie sau infractiune in acest sens.

Va referiti la nerespectarea unui drept fundamental inscris in Constitutie care v-a fost incalcat?

Ati fost supusa unui act de cult fara voia dvs?

Rog dati mai multe detalii.

Filip Carmen spunea...

Buna ziua,
- multumesc pentru aceste raspunsuri,
- zgomotele clopotelor sunt transmise de la un fel de "sintetizator" si pot atinge nivele de decibeli foarte puternice (acelasi ordin de marime ca si sirenele de ambulante) - in aceste cazuri zgomotul trebuie considerat ca o agresiune - putand crea un traumatism sonor persoanelor fragile, in particular bebelusilor daca sunt in apropiere de biserica;
- vom face o petitie in cartier, pe care o vom transmite preotului respectiv, iar daca aceasta nu va fi suficienta, o vom transmite sefilor sai ierarhici;
- de asemenea, la tara intr-un sat, suntem deranjati prin difuzarea slujbelor la microfoane si boxe exterioare, ceea ce duce la un deranjament sonor, dar de asemenea o atingere a libertatii noastre religioase personale, contrare principiului laicitatii care autorizeaza toate religiile la egalitate; am actionat in acest caz, printr-un dialog cu preotul si nu a avut un efect de lunga durata, suntem pe cale de a cauta o solutie mai eficace! dv.aveti vreo idee in al doilea caz?!

Anonim spunea...

Buna ziua, unde adresam petitiile?!

Ion Nistor spunea...

Autorităților şi instituțiilor publice centrale sau locale, de la caz la caz.
Ce caz aveti?

Filip spunea...

Buna ziua,

este vorba de un sintetizator electronic, nu de un clopot;
in acest caz se poate aplica, va citam: " LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice indica infractiunile si contraventiile la incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. In acest sens, avem: ART. 3
Constituie contravenţie sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni:
25) tulburarea, fãrã drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigãte sau larmã;
26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de cãtre orice persoanã prin producerea de zgomote, larmã sau prin folosirea oricãrui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinãtate a acestora;(...)"
?!
Sambata si duminica este 24 de ore din 24 - orarul de interzicere a oricaror zgomote, larma, tapaj de orice fel...!?!
Multumim anticipat pentru raspuns!