O întrebare aparent banală cel puţin până la momentul în care încerci să-i găseşti un răspuns:
Nietzsche, “O turmă bălaie de animale de pradă, o rasă de stăpâni şi de cuceritori care, cu toată organizarea militară şi întreaga ei putere de constrângere se năpusteşte cu înspăimântătoarele sale fălci asupra unei populaţii care-o depăşeşte copleşitor ca număr, dar care-a rămas la starea de anorganic… aceasta este originea statului.”
Lester Ward, “Statul, întrucât se opune organizării tribale, începe prin cucerirea unei rase de către alta.”
Oppenheimer, “Pretutindeni, vedem un trib războinic încălcând frontierele unui popor mai slab, apoi transformându-se în nobilime şi întemeind statul.”
Cea mai interesantă teorie, dintre sutele găsite, o are istoricul şi filosoful Will Durant. Iată ce spunea el:
“Statul se instituie cu uşurinţă când reuşeşte să unească un anumit număr de grupuri, ce trăiesc într-o stare foarte apropiată de natură, într-un întreg mai bine ordonat şi mai apt pentru comerţ. Şi nici chiar atunci acest regim nu poate dăinui cu adevărat, decât dacă progresul invenţiilor a pus la dispoziţia clasei dominante mijloace suficient de puternice încât să înăbuşe orice revoltă. În timp, populaţia uită originea autorităţii care o domină. … Orice stat a început prin constrângere; apoi supunerea a devenit inconştientă şi, curând, fiecare cetăţean şi-a simţit inima tresărindu-i de loialitate la vederea drapelului. ”
Aici va puteti exprima parerea si sa dati propria definitie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu